Despre noi Domenii Onorarii Contact Intrebari Sfaturi Juridice Taxa Auto
 

" Legum servi sumus ut liberi esse possimus " - Aparam legea pentru a putea fi liberi

 

 

Oferta onorarii

Promotie valabila pana la 01.12.2009

Taxa Auto

Sfaturi juridice saptamanale

In aceasta saptamana:

" Despre societatile comerciale "

 

 

Despre Societatile Comerciale

 

Sectorul privat al economiei s-a dezvoltat foarte mult in ultima perioada si continua sa se dezvolte pe zi ce trece. Astfel, din ce in ce mai multi specialisti din cele mai diverse domenii de activitate parasesc sectorul public si decid sa infiinteze propria lor firma.

Actul normativ in baza caruia se infiinteaza astfel de firme private este Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta nr. 52/2008.

In vederea efectuarii de acte de comert, atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice se pot asocia in vederea constituirii de societati  comerciale, care, in conformitate cu actul normativ sus-amintit, pot imbraca urmatoarele forme:

·        Societate in nume colectiv;

·        Societate in comandita simpla;

·        Societate pe actiuni;

·        Societate in comandita pe actiuni;

·        Societate cu raspundere limitata.

 

Societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni si societatea cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut. Contractul de societate si statutul se incheie sub forma unui singur inscris, denumit act constitutiv.

Cand se incheie doar contract sau doar statut, acestea pot fi denumite cu termenul generic de act constitutiv. In sensul legii societatilor comerciale, denumirea de “act constitutiv” desemneaza deopotriva inscrisul unic, contractul de societate si statutul.

Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de catre toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de catre membrii fondatori.

Exista insa situatii in care forma autentica a actului constitutiv este obligatorie! Aceste situatii sunt:

·        printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un teren;

·        societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica;

·        se constituie o societate in nume colectiv sau in comandita simpla.

 

Societatea cu raspundere limitata

Generalitati.

 

In acest caz, semnatarii actului constitutiv se considera fondatori.

Nu pot avea calitatea de fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru infractiuni prevazute de Codul Penal precum gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru infractiunile prevazute si pedepsite de art. 143 – 145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei ( respectiv, bancruta simpla, bancruta frauduloasa, gestiune frauduloasa, delapidare ) sau pentru infractiunile prevazute de legea societatilor comerciale ( respectiv, faptele savarsite de catre fondator, administrator, director, director executiv sau reprezentantul legal al societatii in paguba societatii pe care o administreaza, conduc sau reprezinta ).

Orice persoana fizica sau juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.

O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata cu asociat unic!

In caz de nerespectare a acestor prevederi, statul roman prin Ministerul Finantelor, precum si orice persoana interesata poate cere, pe cale judecatoreasca, dizolvarea societatii astfel constituita. In baza hotararii de dizolvare, se va trece la lichidarea societatii in conditiile prevazute de lege.

In vederea autentificarii actului constitutiv sau, dupa caz,  inzestrarii acestuia cu data certa, este absolut necesar prezentarea dovezii de disponibilitate a denumirii firmei in curs de constituire, eliberata de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul din raza dumneavoastra de domiciliu. La fel de necesara este si prezentarea declaratiei pe proprie raspundere privind nedetinerea calitatii de asociat unic in nicio alta societate in afara de cea care urmeaza sa se infiinteze.

Avocatul sau notarul public vor refuza, dupa caz, autentificarea actului constitutiv sau furnizarea de data certa, in conditiile in care, din documentatia prezentata, rezulta faptul ca lipseste unul dintre aceste acte.

In termen de 15 zile de la data intocmirii actului constitutiv, fondatorii, primii administratori, sau, dupa caz, primii membri ai directoratului sau ai consiliului de supraveghere sau un imputernicit al acestora vor solicita inmatricularea societatii in registrul comertului de pe langa tribunalul in a carui raza teritoriala isi va avea sediul societatea. Aceste persoane raspund in mod solidar pentru orice prejudiciu cauzat in urma neindeplinirii acestei obligatii.

Atunci cand actul constitutiv nu cuprinde mentiunile prevazute de legea societatilor comerciale, ori cuprinde clauze prin care se incalca dispozitiile cu caracter imperativ ale legii, sau cand nu s-a indeplinit o cerinta legala obligatorie la constituirea societatii, judecatorul delegat, din oficiu sau la cererea oricarei persoane care formuleaza o cerere de interventie, va respinge cererea de inmatriculare, prin incheiere motivata, in afara de cazul in care asociatii inlatura neregulile semnalate inlauntrul termenului acordat in vederea complinirii lipsurilor.

Pentru a evita aceste probleme care pot duce la prelungirea perioadei in care poate fi inmatriculata firma sau chiar la respingerea dosarului, acesta trebuie pregatit cu multa minutiozitate si profesionalism.

 

Daca doriti infiintarea unei societati comerciale sau aducerea oricaror modificari unei firme deja inmatriculate, evitati problemele de mai sus si contactati-ne!!

De asemenea, pentru orice alte informatii, va stam oricand la dispozitie!

Avocat Andreea Popescu

 

©Copyright Adrian Popescu - 2004 - 2009 - Toate drepturile asupra continutului acestui site sunt rezervate.