Despre noi Domenii Onorarii Contact Intrebari Sfaturi Juridice Taxa Auto
 

" Legum servi sumus ut liberi esse possimus " - Aparam legea pentru a putea fi liberi

 

 

Oferta onorarii

Promotie valabila pana la 01.12.2009

Taxa Auto

Sfaturi juridice saptamanale

In aceasta saptamana:

" Despre societatile comerciale "

 

 

" Consecintele divortului asupra copiilor minori "

Oricat de putin ne-ar placea, trebuie sa acceptam faptul ca divortul parintilor produce consecinte asupra minorilor, consecinte de cele mai multe ori neplacute. De aceea, parintii care au hotarat sa divorteze, trebuie sa faca tot posibilul sa diminueze efectele acestor consecinte si sa aiba mereu in vedere faptul ca minorii au cel mai mult de suferit in astfel de situatii.

Accesorie cererii de divort, cererea privind incredintarea copiilor minori ( art. 42 si urm. din Codul Familiei ) este unul dintre cele mai delicate aspecte ale procesului, atat din punct de vedere emotional, cat si juridic.

De aceea, interesul superior al copilului trebuie avut in vedere nu numai de catre judecator, conform legii, ci mai ales de catre parinti.

Sfatul nostru este sa nu folositi niciodata copilul ca pe un mijloc sentimental de razbunare, de santaj sau de culpabilizare fata de celalalt parinte, intrucat acest lucru va fi sesizat de minor, chiar si la o varsta frageda si se va rasfrange asupra dezvoltarii sale psihice si emotionale, asupra educatiei si caracterului in formare, uneori cu consecinte greu de inlaturat.

In cazul in care exista copii minori rezultati din casatorie, in cadrul procesului de divort, se vor lua in discutie si urmatoarele cereri accesorii:

·      Incredintarea minorului catre unul dintre soti sau a minorilor catre unul sau catre ambii soti;

·      Stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului, pensie la care va fi obligat parintele caruia nu i s-a incredintat copilul;

·      Stabilirea unui program de vizitare a minorului de catre celalalt parinte, recunoscandu-i-se acestuia dreptul de a avea relatii personale cu minorul si dreptul de a participa la cresterea si educarea acestuia.

Factorii de care instanta trebuie sa tina seama pentru a decide carui parinte ii va incredinta copilul sunt atat de ordin obiectiv, cat si de ordin subiectiv:

·        Conditiile de care fiecare parinte dispune pentru a asigura copilului o dezvoltare cat mai armonioasa ( atat conditii materiale, cat si conditii privind spatiul de locuit, starea de sanatate fizica sau psihica, starea emotionala, stabilitatea, echilibrul, etc. );

·        Gradul de atasament existent intre copil si fiecare dintre parinti;

·        Dorinta si disponibilitatea reala manifestata de parinti privitoare la implicarea in cresterea si educarea copilului;

·        Veniturile reale obtinute de fiecare dintre parinti;

·        Mediul in care acesta va trai, dupa incredintare;

·        Optiunea minorului, in cazul in care acesta a implinit 10 ani.

In aceasta din urma situatie, parintii trebuie sa aiba mare grija sa nu incerce sa influenteze prin amenintari sau manevre dolosive aceasta optiune a copilului, intrucat instanta poate sanctiona foarte dur parintele care a recurs la o astfel de metoda, putandu-se ajunge chiar la incredintarea copilului catre celalalt parinte.

In anumite cazuri, de exceptie, intr-adevar, instanta poate decide sa incredinteze minorul unei terte persoane sau unei institutii de ocrotire. Aceasta situatie poate aparea in cazul in care instanta considera ca niciunul dintre parinti nu indeplineste criteriile cerute de lege si ocrotite de instanta pentru a putea asigura conditiile necesare dezvoltarii cat mai armonioase a copilului ( parintii nu prezinta garantii morale, emotionale, materiale, de echilibru, de stabilitate, exista dovezi potrivit carora parintii nu au avut un comportament adecvat fata de minor, instanta considera ca incredintarea catre unul dintre parinti ar dauna copilului, etc ).

Un alt aspect delicat in procesul de divort cu minori este stabilirea pensiei de intretinere. Nu atat stabilirea in sine, instanta, tinand cont de factori obiectivi – veniturile realizate de parintele caruia nu i s-a incredintat copilul sau, in lipsa acestora, raportarea la venitul minim – va hotari in cuprinsul hotararii de divort cuantumul acestei pensii. Problemele apar ulterior, atunci cand pensia trebuie achitata!

Cele mai multe situatii litigioase care apar ulterior divortului au ca izvor neintelegerile pornite de la plata acestei pensii ( nemultumiri ale parintelui caruia i s-a incredintat copilul privind cuantumul acesteia, cereri de majorare care pot conduce la redeschiderea “razboiului”, etc ). Sau de la neplata acesteia, situatie care poate avea consecinte foarte grave, inclusiv penale.

Sfatul nostru este sa tratati acest subiect cu cea mai mare delicatete, indiferent de care parte va aflati. Nu trebuie sa folositi acest prilej pentru a continua lupta. Nu trebuie sa ii creati copilului dumneavoastra ideea ca nu doriti sa contribuiti material la cresterea si educarea sa sau, dupa caz, ca doriti sa obtineti foloase materiale de pe urma lui. Daca nu veti pierde niciodata din vedere faptul ca pensia de intretinere este un drept al copilului, iar nu al parintelui care il creste – cum in mod gresit se interpreteaza de multe ori - , va va fi mult mai usor sa depasiti aceste situatii.

Un alt aspect important este dreptul parintelui caruia nu i s-a incredintat copilul de a avea relatii personale cu minorul si de a contribui activ si efectiv la cresterea si educarea lui, drept care prinde contur prin stabilirea unui program de vizitare a minorului.

Acest drept poate imbraca mai multe forme:

·        Deplasarea periodica la domiciliul copilului si petrecerea unui anumit timp determinat prin hotarare judecatoreasca sau prin intelegerea partilor in compania acestuia;

·        Deplasarea copilului la domiciliul parintelui titular al dreptului de vizitare si petrecerea unui interval de timp bine determinat ( cateva ore, o zi, un week-end, s.a. );

·        Dreptul de a face deplasari impreuna cu minorul de sarbatori, in vacantele scolare, s.a.;

In cazul in care nu exista acord intre parinti pe acest aspect, instanta va stabili un program de vizitare in conformitate cu materialul probator existent la dosarul cauzei.

Sfatul nostru este sa respectati acest program, adica, dupa caz, fie sa nu ingraditi dreptul celuilalt parinte de a face parte din viata copilului, fie sa nu pierdeti nicio ocazie de a va petrece timpul in compania copilului.

Concluzionand, intrucat procesul de divort afecteaza din punct de vedere emotional, de cele mai multe ori grav, copiii minori, din cauza schimbarilor majore intervenite in viata lor, obtinerea unui acord intre parinti cu privire la elementele accesorii procesului de divort – incredintarea copiilor, pensia de intretinere, programul de vizitare – ar fi varianta cea mai de dorit.

Pentru orice alte detalii suplimentare, va stam oricand la dispozitie.

Avocat Andreea Popescu

 

                                         

 

©Copyright Adrian Popescu - 2004 - 2009 - Toate drepturile asupra continutului acestui site sunt rezervate.